Świat przepisów cocktaili to bardzo obszerne, intrygujące i stale rozwijające się zagadnienie. Choć na słowo “drink” większość osób pomyślałaby o rumie, wódce lub ginie, to w tym miejscu przyjrzymy się whisky. A mówiąc dokładniej – trzem klasycznym cocktailom z whisky.
Sláinte!
Klasyczne cocktaile z whisky
Nie zdziwiłoby nas, gdyby Twoją pierwszą myślą było whisky z colą. Jednak w tym miejscu przyjrzymy się nieco bardziej wyszukanym połączeniom. Mimo że są to rzadziej spotykane cocktaile, to nadal wyznaczają one pewien klasyczny kierunek smaku i kompozycji. Przygotowaliśmy trzy – skrajnie różne – przepisy. Dzięki temu możesz dobrać drink pod swój gust!
Warto pamiętać o tym, że każdy przepis zaczynamy od odpowiedniego schłodzenia szkła. A kończymy na przyozdobieniu cocktailu (tzw. garnish) skórką cytrusa lub aromatycznymi, suszonymi owocami.
New York Sour
Ten cocktail wyróżnia się wyśmienicie wyważonym balansem między słodkością a kwaskowatością. Zresztą podobnie jak większość drinków z rodziny Sour. Jednak to, co wyróżnia New York Sour spośród tłumu, to jeden – dość nietypowy – składnik. Mianowicie: czerwone, wytrawne wino. Dzięki niemu całość nabiera nie tylko niepowtarzalnej głębi, ale też tworzy piękne kolory wewnątrz naszej szklanki!
Aby go przygotować, potrzebujesz:
- Bushmills Original (lub dowolne whisky) – 40 ml
- Sok z cytryny – 20 ml
- Syrop cukrowy – 20 ml
- Czerwone wino – 20 ml
- Białko jajka
Jak go wykonać?
- Wrzuć do shakera lód i wlej wszystkie wymienione składniki – oprócz wina
- Białko w koktajlach ubijamy ze składnikami bez lodu, albo najpierw szejkujemy bez białka na lodzie i robimy tzw. reverse shake.
- Shake it!
- Dodaj lód do szklanki, a następnie wlej zawartość shakera (przez sitko)
- Powoli, ostrożnie wlej czerwone wino (aby to “zamortyzować” możesz użyć grzbietu łyżeczki), tworząc dodatkową warstwę
- Smacznego!
Blood and Sand
Choć brzmi groźniej niż poprzedni cocktail, to jest on dużo, dużo słodszy! A smak, to dopiero początek różnic. Aby odpowiednio go zaserwować – należy użyć kieliszka, w którym zwyczajowo podaje się Martini. Takie szkło należy schłodzić, a dopiero potem przygotować drinka. Oczywiście – nic się nie stanie, jeżeli w domowym zaciszu nalejesz sobie tej pyszności do zwykłej szklanki!
Aby go przygotować, potrzebujesz:
- Johnie Walkier Black Label – 30 ml (lub dowolna szkocka)
- Likier Cherry Brandy – 30 ml (lub dowolny likier wiśniowy)
- Czerwony, słodki Wermut – 30 ml
- Sok z pomarańczy – 30 ml
Jak to przygotować?
Wystarczy, że wszystkie składniki wlejesz do shakera i porządnie wymieszasz. Następnie – przy pomocy sitka – przelejesz całość do wcześniej schłodzonego szkła. Tak! Dobre rzeczy mogą być też proste!
Vieux Carre
Jedyną trudnością w przygotowaniu tego wyśmienitego cocktailu są składniki. O ile przy poprzednich dwóch drinkach korzystaliśmy z dość popularnych trunków, o tyle tutaj musimy sięgnąć po rzadziej spotykane butelki. Jednak, jeżeli jesteś fanem wytrawnych smaków, to już po samych składnikach zobaczysz, że warto zadać sobie nieco trudu!
Potrzebujesz:
- Bushmills Original (lub dowolne whisky) – 20 ml
- Cognac – 20 ml
- Czerwony Wermut – 20 ml
- D.O.M. Benedictine – 10 ml
- Peychaud’s bitters – 2 dashe (dash – wstrząśnięcie butelką)
Przygotowanie:
Podobnie, jak przy Blood and Sand – wystarczy, że wszystkie składniki – odpowiednio odmierzone – dokładnie wymieszasz w szklanicy za pomocą odpowiednio długiej łyżki. Następnie przelej całość (przez sito) do szklanki z lodem i gotowe! Można degustować.
Narobiliśmy Ci smaka?
Jak widzisz, przygotowanie pysznego cocktailu nie musi być wcale trudne! Oczywiście są nieco ciekawsze pozycje takie jak nasz autorski Cloud, czy chociażby Prund. Jednak na domowe warunki – te trzy drinki powinny w zupełności wystarczyć.
Nie chcesz zaopatrywać swojego domu w pełne butelki, by samodzielnie przygotowywać trunki? Zawsze możesz nas odwiedzić! Chętnie Cię w tym wyręczymy. A kto wie – może przygotujemy dla Ciebie coś jeszcze lepszego?